Mika Rottenberg i Cindy Sherman a Hauser & Wirth Menorca
Nou programa expositiu i Education Lab aquesta primavera

Nota de premsa
Mika Rottenberg
10 de maig – 26 d’octubre 2025
Durant dècades, Mika Rottenberg ha explorat la nostra relació amb els sistemes capitalistes de producció i treball, construint un univers de mons dispars a través d’obres immersives i multidimensionals. La seva obra exposa l’absurditat de la nostra realitat global, combinant imatges que resulten alhora hipnòtiques i inquietants i difuminant els límits entre fets i ficció, natural i artificial.
La primera exposició individual de Mika Rottenberg a Espanya presentarà les seves reconegudes instal·lacions de vídeo, ‘Cosmic Generator’ (2017 – 2018) i ‘Spaghetti Blockchain’ (2019), juntament amb la seva sèrie més recent, ‘Lampshares’ (2025), tallada en enfiladisses i plàstic reciclat. ‘Cosmic Generator’ difumina la frontera entre l’arquitectura fantàstica i l’espai real, connectant llocs aparentment inconnexos. Rodada en un mercat de productes de plàstic a Yiwu, la Xina, i a la frontera entre Mèxic i Califòrnia, l’obra entrellaça aquests escenaris amb elements gravats a l’estudi i objectes desplaçats dins de la mateixa instal·lació. De la mateixa manera, a ‘Spaghetti Blockchain’, l’espectador viatja a través d’un univers d’escenes incongruents que desperten una varietat de reaccions sensorials: des de sons ASMR i cants guturals de cantants provinents de Tuvà, Sibèria, fins a imatges de la fàbrica d’antimatèria del CERN i una recol·lectora mecànica en un camp de patates.
En la seva exploració de la paradoxa humana de l’atracció per tot allò que és tòxic, Rottenberg ha transformat el seu estudi en un laboratori per a la producció de les seves ‘Lampshares’, iniciada el 2023. En col·laboració amb Inner City Green Team i Gary Dusek a Nova York, l’artista combina enfiladisses invasores que ofeguen els boscos del nord de l’estat amb plàstic recollit de contenidors locals, recuperat i reimaginat com un recurs natural o una ‘gemma urbana’. Aquestes escultures funcionals resignifiquen materials tòxics i invasius a través de sistemes regeneratius de creació. Temes interconnectats com l’apropiació, la distorsió i la reinvenció recorren la seva obra, ressaltant les nostres diferències, però també la xarxa de béns i d’accions que ens uneix.
Cindy Sherman. The Women
23 de juny – 26 d’octubre 2025
Cindy Sherman és reconeguda mundialment per la seva exploració de la identitat i el gènere a través de la representació de personatges meticulosament observats per a la càmera. A la seva primera exposició individual a Espanya en més de dues dècades, ‘Cindy Sherman. The Women’ presentarà una selecció les obres més icòniques de l’artista, des de la dècada de 1970 fins a la de 2010, ressaltant com Sherman va revolucionar el paper de la càmera a la pràctica artística. L’exposició inclourà la innovadora sèrie ‘Untitled Film Stills’ (1977 – 1980), amb la qual Sherman va aconseguir gran notorietat com a membre de la Pictures Generation, un grup d’artistes l’obra dels quals responia a l’era dels mitjans de comunicació de masses i la cultura de la celebritat. Aquesta sèrie fonamental s’exposarà juntament amb els retrats de gran format d’estrelles de cinema, celebritats i figures del món de la moda, extrets de diverses sèries realitzades en dècades posteriors, abordant la construcció de la feminitat i la seva percepció en l’àmbit públic.
El títol de l’exposició fa referència a la cèlebre obra teatral ‘The Women’ (1936) de Clare Boothe Luce, una mordaç peça coral que retrata les interaccions entre dones de diferents classes socials i la importància de les aparences. A mesura que el culte a la fama del segle XX ha evolucionat cap a l’era digital d’influencers i estrelles de les xarxes socials, les desconstruccions de Sherman sobre el gènere, la riquesa i el privilegi continuen sent profundament rellevants. Aquesta exposició ofereix una visió única de la constant exploració de l’artista sobre els rols femenins i la seva representació, la diversitat de la feminitat i les múltiples mirades a què les dones estan sotmeses incessantment.
Education Lab i col·laboradors
Les exposicions es complementaran amb un Education Lab, que prendrà com a punt de partida l’obra de Mika Rottenberg i Cindy Sherman per explorar la idea compartida que la identitat no és fixa, sinó que evoluciona amb el temps. La nostra percepció de nosaltres mateixos i dels altres està influenciada tant per experiències i comportaments personals com per expectatives i influències socials. Al llarg de la temporada, l’Education Lab inclourà una sèrie d’esdeveniments, performances i activitats en col·laboració amb l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB) i les Trobades & Premis Mediterranis Albert Camus, que inaugurarà la seva edició de 2025 el 9 de maig a Hauser & Wirth Menorca. A més, el programa públic es desenvoluparà en col·laboració amb diverses entitats locals, amb més detalls que s’anunciaran pròximament.
Contactes de premsa:
Cati Moyà (Catalonia)
nacatalina@gmail.com, +34 687 72 87 90
Laura Cook (UK)
lauracook@hauserwirth.com, +44 (0)1749 814 595
José Ángel Lorente (Spain), Acerca Comunicacion
joseangel@acercacomunicacion.org, +34 (0) 637 014 529
Crèdits i informació de cortesia:
Totes les imatges: Cortesia Hauser & Wirth
Mika Rottenberg, Spaghetti Blockchain (fotograma), 2019, 4k instal·lació de vídeo,18:15 min, Dimensions variables, © Mika Rottenberg
Mika Rottenberg, Lampshare (chandelier #5) (detall), 2024, Plàstic reciclat d’ús domèstic mòlt i enfiladisses, Il·luminació: bateries, resina i maquinari elèctric, 114.3 x 30.5 x 30.5 cm / 45 x 12 x 12 in © Mika Rottenberg. Foto: Sarah Muehlbauer
Cindy Sherman, Untitled #566, 2016, Impressió metàl·lica per sublimació, 121.9 x 128.3 cm / 48 x 50 1/2 in © Cindy Sherman.
Cindy Sherman, Untitled Film Still #6, 1977, Impressió en gelatina de plata, 25.4 x 20.3 cm / 10 x 8 in © Cindy Sherman.
Més imatges disponibles sota demanda